Menu główne

Kontakt

sklep@myszkaagata.pl

+48 22 659 4443

16.01.2015

Rogaliki Przepyszne

… choć bez cukru, jajek i mleka.

Skrzaty i nie tylko, uwinęły się z nimi szybko, ale dochodzą mnie słuchy, że niektórzy sami chcą przepis wypróbować. A warto, bo jest on niezwykle prosty, a efekt gwarantowany. Oto mój przepis.
Rogaliki piwne
Składniki są następujące:
2 szklanki mąki,
kostka masła,
1/2 szklanki piwa.
Do mąki dodajemy posiekane masło i mieszamy. Następnie dodajemy piwo i zagniatamy na gładką masę. Wkładamy na noc do lodówki zawinięte w torebkę foliową. Ja trzymałam krócej i też się udały. Teraz na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy cienko ciasto. Kroimy w kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy nadzienie, zawijamy w kształt rogalika i do pieca!
Aby były w 100% bez cukru zamiast dżemu nadziewam je mieszanką z posiekanych jabłek, rodzynek, orzechów, słonecznika czy dowolnych bakalii, które są pod ręką. Takie nadzienie jest nawet lepsze od dżemu, który w trakcie pieczenia potrafi wyciekać i wtedy brzydko przypala się na blasze.
Wersja II czyli paluszki sezamowe/makowe
Ciasto trzeba rozwałkować nie na mące, ale na sezamie lub maku i nieco grubiej niż na rogaliki. Następnie pokroić w paski o grubości 2-3 cm i długości 8-12 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż, po środku i przewinąć tak jak faworki. Piec krótko na suchej blasze. Aby smak był bardziej wyraźny, można na przykład do ciasta dodać soli. Nasza ulubiona wersja to z czarnym sezamem. Za szybko zjedliśmy i zdjęć nie ma ;)

Powidła to doskonałe nadzienie, a te smażone długo i powoli również nie wymagają dodawania cukru.

udostępnij

Komentarze

I kolejna wersja rogalików od pierwszej "testerki" przepisu: "Polecam wymieszanie maki zytniej i pszennej :) chociaz sa wtedy ciut bardziej wytrawne"

Dodaj komentarz

To prevent automated spam submissions leave this field empty.